loadingimg

Wczytuję dane...
  • Rejestracja

  • Szukaj
szt. na kwotę 0.00 PLN
Newsletter
Zapisz się do newslettera:
Kawa Meksyk Maragogype 250g
Cena:48,99
Koszt wysyłki od: 13.60 zł

Oryginalna Japońska Uji Matcha Ceremonialna 50g

średnia: 0.0  ocen: 0
    •  
    • poprzedni
    • następny
    •  
Cena:
Produkt dostępny!
109,00
Koszt wysyłki od: 13.60 zł
  • Realizacja zamówienia: 24 godzin

  • Opis produktu
  • Sposób parzenia
  • Właściwości

Oryginalna Japońska Uji Matcha Ceremonialna 50g

Najwyższej jakości, ceremonialna Matcha uprawiana w prefekturze Uji (Kyoto). Mielona w tradycyjnych, kamienno-granitowych młynkach. Daje aksamitny, kremowy napój bez cienia goryczy. Oryginalne, japońskie opakowanie, gwarantuje świeżość. Szczelne zamknięcie tzw. zip pozwoli zachować wyjątkowe walory smakowe jak najdłużej. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Region pochodzenia:  Uji, Prefektura Kioto, Japonia

Matcha - eksluzywna zielona, sproszkowana na puder herbata. Kojarzona głównie z ceremonią parzenia herbaty. Matcha to jeden z najstarszych gatunków herbaty, specjalnie selekcjonowanych i preparowanych jeszcze przed zerwaniem. W opakowaniu, zamiast tradycyjnego suszu, znajdujemy drobny puder o intensywnie zielonym kolorze i wyrazistym aromacie. 

Przygotowanie: Rozpuść pół do 1 łyżeczki matchy w 200 ml gorącej wody o temperaturze 80 °C (odczekaj 10 minut po zagotowaniu wody) i dokładnie wymieszaj. Do mieszania najlepiej nadaje się bambusowy chasen lub ręczny spieniacz do mleka. Matcha codzienna doskonale sprawdza się również jako dodatek do potraw, wypieków, smoothie.

Matcha to wysokogatunkowa zielona herbata. Tajemnica jej smaku tkwi w specjalnym preparowaniu liści jeszcze przed ich zerwaniem. Zgodnie z ponad 400 letnią tradycją, herbaciane krzewy Tencha osłania się przed słońcem trzcinowymi matami co najmniej 2 - 3 tygodnie przed planowanymi zbiorami po to, by spowolnić ich wzrost. Dzieki temu zabiegowi liście nabierają odcieni bladej zieleni i specyficznego intensywnego aromatu. Zebrane liście suszy się, a następnie miele w specjalnych granitowych żarnach, na drobny proszek. Tradycyjna procedura preparowania liści Tencha była początkowo tajemnicą pilnie strzeżoną przez japońskich mnichów buddyjskich. Dziś i my możemy cieszyć sie jej smakiem, choć nadal ze wzgledu na pracochłonną procedurę wytwarzania, uważana jest za herbatę ekskluzywną i rzadko spotykaną.

Parzenie herbaty w Japonii to cudownie tajemniczy, odwieczny rytuał. Przeprowadza się go bez zmian już od ponad 800 lat. Stosuje się do niego niezmiennie pięć składników: wody, miotełki chasen, czarki, łyżeczki chashaku oraz herbaty Matcha - wszystkie te produkty dostępne są w naszej ofercie.

Do przygotowania Matchy, będzie potrzebne:

  • większa czarka lub miseczka
  • bambusowa miotełka do rozbicia matchy
  • sitko do przesiania matchy
  • matcha :)
Parzenie: ok. 3g herbaty (ok. jedna płaska łyżeczka proszku) wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą (ok. 150-200 ml) o temp. 70-80 stopni. Po zalaniu ubijamy bambusową miotełką szybkimi, energicznymi ruchami, aż do rozpuszczenia proszku i pojawienia się pianki.

Matcha - właściwości: 

  • najzdrowwsza zielona herbata
  • bogata w mikroelementy
  • ma duzo antyoksydantów 
  • uspokaja
  • wspomaga pamięć i koncentrację
  • dodaje wigoru i odporności
  • spala kalorie
  • oczyszcza organizm
  • wzmacnia ukłąd odpornościowy
  • poprawia cholesterol

Polecamy

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...