loadingimg

Wczytuję dane...
  • Rejestracja

  • Szukaj
szt. na kwotę 0.00 PLN
Newsletter
Zapisz się do newslettera:
JAPAN KUKICHA ORGANIC
Cena:19,99
Koszt wysyłki od: 13.60 zł

Japan Moya Matcha Codzienna ORGANIC BIO 100 g.

średnia: 0.0  ocen: 0
    •  
    • poprzedni
    • następny
    •  
Cena:
Produkt dostępny!
74,99
Koszt wysyłki od: 13.60 zł
  • Producent: Moya
  • Realizacja zamówienia: 24 godzin

  • Opis produktu
  • Sposób parzenia
  • Właściwości

Japan Moya Matcha Codzienna ORGANIC BIO 100 g.

Wysokiej jakości sproszkowana herbata o mocniejszym smaku, z łagodną nutką goryczy. Ma jasniejszy kolor, pochodzi z liści z drugiego i trzeciego zbioru. Polecana osobom lubiącym smak zielonej herbaty , do smoothie, wypieków i lodów.

Pozyskuje się ją z drugiego i trzeciego zbioru świeżych liści krzewów dojrzewających pod specjalnymi osłonami przeciwsłonecznymi. Dzięki temu uzyskuje się wyższą zawartość chlorofilu i teaniny, a liście nabierają intensywnie zielonego koloru. Kiedy dojrzeją są zbierane, delikatnie suszone i ścierane na drobny proszek.

Region pochodzenia:  Uji, Prefektura Kioto, Japonia

Matcha - eksluzywna zielona, sproszkowana na puder herbata. Kojarzona głównie z ceremonią parzenia herbaty. Matcha to jeden z najstarszych gatunków herbaty, specjalnie selekcjonowanych i preparowanych jeszcze przed zerwaniem. W opakowaniu, zamiast tradycyjnego suszu, znajdujemy drobny puder o intensywnie zielonym kolorze i wyrazistym aromacie. 

Przygotowanie: Rozpuść pół do 1 łyżeczki matchy w 200 ml gorącej wody o temperaturze 80 °C (odczekaj 10 minut po zagotowaniu wody) i dokładnie wymieszaj. Do mieszania najlepiej nadaje się bambusowy chasen. Matcha codzienna doskonale sprawdza się również jako dodatek do potraw, wypieków, smoothie.

Matcha to wysokogatunkowa zielona herbata. Tajemnica jej smaku tkwi w specjalnym preparowaniu liści jeszcze przed ich zerwaniem. Zgodnie z ponad 400 letnią tradycją, herbaciane krzewy Tencha osłania się przed słońcem trzcinowymi matami co najmniej 2 - 3 tygodnie przed planowanymi zbiorami po to, by spowolnić ich wzrost. Dzieki temu zabiegowi liście nabierają odcieni bladej zieleni i specyficznego intensywnego aromatu. Zebrane liście suszy się, a następnie miele w specjalnych granitowych żarnach, na drobny proszek. Tradycyjna procedura preparowania liści Tencha była początkowo tajemnicą pilnie strzeżoną przez japońskich mnichów buddyjskich. Dziś i my możemy cieszyć sie jej smakiem, choć nadal ze wzgledu na pracochłonną procedurę wytwarzania, uważana jest za herbatę ekskluzywną i rzadko spotykaną.

Parzenie herbaty w Japonii to cudownie tajemniczy, odwieczny rytuał. Przeprowadza się go bez zmian już od ponad 800 lat. Stosuje się do niego niezmiennie pięć składników: wody, miotełki chasen, czarki, łyżeczki chashaku oraz herbaty Matcha - wszystkie te produkty dostępne są w naszej ofercie.

Do przygotowania Matchy, będzie potrzebne:

  • większa czarka lub miseczka
  • bambusowa miotełka do rozbicia matchy
  • sitko do przesiania matchy
  • matcha :)
Parzenie: ok. 3g herbaty (ok. jedna płaska łyżeczka proszku) wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą (ok. 150-200 ml) o temp. 70-80 stopni. Po zalaniu ubijamy bambusową miotełką szybkimi, energicznymi ruchami, aż do rozpuszczenia proszku i pojawienia się pianki.

Matcha - właściwości: 

  • najzdrowwsza zielona herbata
  • bogata w mikroelementy
  • ma duzo antyoksydantów 
  • uspokaja
  • wspomaga pamięć i koncentrację
  • dodaje wigoru i odporności
  • spala kalorie
  • oczyszcza organizm
  • wzmacnia ukłąd odpornościowy
  • poprawia cholesterol

Polecamy